Hej Sofia! I detta nummer av vårt cirkulära nyhetsbrev:

En majoritet svenskar vill ha radikal cirkularitet visar en framtidsstudie. Regeringen anses motverka cirkularitet för byggnader genom förslaget på klimatkrav för nybyggen. Samtidigt föreslår byggaktörer åtgärder för att etablera en hållbar cirkulär värdekedja. Globala skotillverkare är steget före: Adidas, Inditex och Zalando samarbetar med en lång rad andra bolag för att skapa en cirkulär värdekedja för skor.

Bankernas förmåga att minska klimatutsläpp är beroende av att de integrerar cirkulär ekonomi i verksamheten enligt en FN-rapport. Amazon och Lego har nu börjat ställa tuffa klimatkrav på sina underleverantörer. Ikea lanserar och prövar marknadsplatsen Preowned för begagnade möbler i Oslo och Madrid och riskkapitalbolaget Altor har köpt kraschade textilåtervinnaren Renewcell som byter namn till Circulose.

De som producerar mest sprider mest: Coca-Cola, Pepsi, Nestlé, Danone och Altria genererar en fjärdedel (!) av allt plastskräp i världen. Samtidigt meddelar bolagen via Plastic Pact att de skjuter upp de cirkulära målen från 2025 till 2030 och skyller på att det saknas tvingande lagar. En ljusning: USA öppnar för minskad nytillverkning av plast inför slutförhandlingarna om globalt plastavtal. Sverige missar dock 2025-målet för plaståtervinning. Orsak? Vi är för dåliga på att sortera plast i hemma i hushållen.

Svamp som odlas med överblivet bröd kan användas till att tillverka medicinsk textil. Metoden har utvecklats av forskare i Borås. Ett annat team i Göteborg har utvecklat en metod för att återvinna engångsplast från sjukvården på molekylnivå.

Vi tipsar också om en rad verktyg: lathund för cirkulära åtgärder, strategier för lönsam återtillverkning, metoder för cirkulära affärsmodeller i modebranschen, val av effektiva material i produktdesign och en guide till 65 verktyg för cirkulär design.

Techarena ZERO genomförs 23 oktober i Stockholm. Kom för att nätverka, inspireras och diskutera hur vi kan lösa våra största utmaningar!

Mer om detta och många andra nyheter nedan. Se även vår uppdaterade kalender med evenemang och utlysningar. Hör gärna av dig med synpunkter eller nyhetstips

Vi önskar dig en fin helg och god cirkulär läsning! /Redaktionen

Affärer och klimat driver börsbolagens omställning. Cirkularitet är en konkurrensfaktor.
Det framgår i nya utgåvan av Circular Economy Outlook 2024 Sweden.

 

POLITIK & SAMHÄLLE

EUs nya lag för hållbara cirkulära produkter gäller från 18 juli. Ekodesigndirektivet European Sustainable Product Regulation (ESPR) omfattar krav på att produkter ska gå att reparera och uppgradera och införande av digitala produktpass. Lagen förbjuder även förbränning av osålda kläder. Läs mer hos EU

EU-politiker uppmanas jobba för cirkulära reformer. En cirkulär omställning är avgörande för konkurrenskraften. Det skriver sju hållbarhetschefer i en debattartikel i AH som uppmanar EU-politiker att arbeta för tre cirkulära reformer: 1. låt avfall bli råvara, 2. smidigare avfallstransporter och 3. effektiv cirkulär lagstiftning.

Sverige i allians för hållbara kritiska mineraler. Sustainable Critical Mineral Alliance verkar för hållbara och rättvisa metoder för utvinning, bearbetning och återvinning av kritiska mineraler. Syftet är att hejda och vända förlusten av biologisk mångfald till 2030 i linje med G7-ländernas naturpakt. Läs mer hos regeringen och Mining Technology.

Åtgärdsförslag för cirkulärt byggande. En stor del av klimatutsläppen kommer från byggbranschen som också står för 40% av landets avfall. I en rapport där företrädare från hela byggvärdekedjan har medverkat redovisar Återvinningsindustrierna förslag på åtgärder för cirkulär omställning av branschen. Se även debattartikel i AH.

...men regeringens klimatförslag motverkar cirkularitet för byggnader. Förslaget om gränsvärden gäller endast byggskedet och exkluderar prestanda under långa livscykler för byggnader. Därmed snedvrids konkurrensen och incitament minskar för energieffektiva och cirkulära byggprodukter, enligt en debattartikel i DI av Swedisol.

”Sandlådan genvägen till den cirkulära ekonomin”. Cirkulära affärsmodeller gynnar hållbarhet och konkurrenskraft. Genom att testa och utveckla idéer i "regulatoriska sandlådor" kan den cirkulära omställningen accelereras. Det skriver Teknikföretagen i en debattartikel i AH. Läs mer om regulatoriska sandlådor hos Tillväxtanalys

Lyssningstips: cirkulärt sommarprat i P1. Journalisten och författaren Arne Müller belönades med Guldspaden för "Norrlandsparadoxen". I sitt sommarprat berättar han om riskerna med den gröna omställningen och hållbara cirkulära alternativ.
Lyssna på sommarpratet i SR och läs mer i DN.

 
 

CIRKULÄRA FINANSER

Cirkularitet är konkurrensfaktor för börsbolagen. Affärer och klimat driver bolagens omställning. 70% tror att konkurrenternas cirkulära förmågor ska öka inom 5 år, men bara 4 av 10 har formulerat ett cirkulärt mål. Strategier med mätbara mål genomförs i fyra gånger högre grad. Det är några av insikterna i nya utgåvan av Circular Economy Outlook 2024 Sverige av Cradlenet, RISE och RE:Source. Läs mer i AH och M&U.

Cirkulära bankaffärer minskar klimatutsläpp. Cirkulär ekonomi avgör bankernas förmåga att driva minskade klimatutsläpp. Det konstaterar FN i en ny rapport som uppmuntrar banker att styra finansiella flöden till cirkulära lösningar och integrera cirkularitet i sina verksamheter. Se lanseringen här och läs mer om rapporten här

Renewcell får ny ägare och byter namn till Circulose. Kraschade textilåtervinnaren  får en ny chans: riskkapitalbolaget Altor har köpt konkursboet och satsar nu långsiktigt på att utveckla verksamheten. Det nya bolaget döps om till Circulose efter bolagets innovativa material som framställs med återvunnen bomull. Läs mer hos DI och Altor.

Pant på takeaway i konkurs. &Repeat erbjöd återanvändning av förpackningar för drycker och hämtmat med pant på muggar och matlådor. Bolaget förvärvades av den finska konkurrenten Kamupak förra året. Trots nya lagen mot engångsförpackningar för hämtmat försattes bolaget i konkurs under sommaren. Läs mer i DI, Breakit & ILoop.

2 miljoner till cirkulär möbelplattform. Möbeltechstartupen Sajkla tar in kapital från ängelnätverket Nordic Ignite och Skaraborg Invest för att utveckla sitt digitala system för återbruk av begagnade möbler. Läs mer här

 

CIRKULÄR HANDEL

Guide för företag i den ökande konkurrensen om resurser. WBCDS har skrivit en kort vägledning baserad på slutsatserna i FN-rapporten Global Resources Outlook. Bland råden: inför cirkulära principer, frikoppla affärerna från nyttjande av resurser, investera i förnybara resurser, m m. Läs mer här.

Hälften av andrahandsköpen ersätter nya produkter. Schibsted räknar med att hälften av köpen av begagnade prylar via sina plattformar (Blocket m fl) ersätter nya produkter vilket därmed sparar 350 000 ton klimatutsläpp. Köp av begagnade prylar är mest populärt i yngre åldersgrupper. Läs mer i rapporten The Second-Hand Effect.

IKEA lanserar marknadsplats för andrahandsmöbler. Ikea Preowned testas först i Oslo och Madrid och förväntas sedan rullas ut globalt. Annonsering är kostnadsfri. Säljaren kan välja att få betalt eller att få en voucher från IKEA med 15% bonus på försäljningspriset. Läs mer hos BloombergFinancial Times och El Mundo.

”Avskaffa straffskatten på begagnad elektronik". Kemikalieskatten omfattar all elektronik vilket därmed omfattar all renoverad och återanvänd elektronik. Det är dags att avskaffa denna straffskatt, skriver företrädare för Inrego i en debattartikel i AH

Populära återbruksbutiker planerar ingen expansion. Returpunkten i Solna och Sundbyberg har flera tusen besökare varje månad. Kunderna kan lämna in grejer de vill bli av med och ta prylar de behöver – utan kostnad. Butikerna finansieras med en del avgifterna från de ägande kommunerna. Läs mer i mitti och hos Sörab.

Växjö köper återbrukade lärsaker till förskolan som tjänst. Funktionsavtalet (PaaS) omfattar leksaker och pedagogiskt lärmaterial som tillverkas av spill och restmaterial av Re:Play AB. Läs mer i Smålandsposten och hos kommunen.

 

CIRKULÄR PRODUKTION

Skojättar utvecklar cirkulär värdekedja. Varje år produceras 24 miljarder par skor. De flesta hamnar på deponi när de är förbrukade. Adidas, Inditex och Zalando är några av bolagen som nu samarbetar för att skapa en cirkulär värdekedja för skor omfattande design, material och spårbarhet. Läs mer hos M&U och Fashion for Good.

Amazon och Lego ställer klimatkrav på underleverantörer. Handelsjätten och leksakstillverkaren har båda ambitiösa klimatmål. Nu börjar de ställa hårda krav på att underleverantörer ska minska utsläppen vilket i många fall kräver resurseffektivitet. Amazon erbjuder metodstöd via nya Sustainability Exchange. Läs mer i M&U & Trellis.

Risk för ekonomisk kollaps om jordbruket inte ställer om. Varken marknad eller politiker har motiverat jordbruket att ställa om. I rapporten Bruka utan att förbruka föreslår Kungliga Skogs- och Lantbruksakademin (KSLA) nio åtgärder som gynnar jorden, brukarna, konsumenterna, samhället, miljön och klimatet. Läs mer i AH.

111 miljoner till robotisering för resurseffektivitet. En ny generation robotar och system för cirkulär tillverkning utvecklas vid Mälardalens Universitet i samarbete med bl a ABB, Ericsson och Volvo. I projektet MARC utvecklas adaptiva system för att öka effektivitet och hållbarhet i produktionslinor i svensk industri. Läs mer här.

 

LINJÄRA UTMANINGAR

Fem dryckesjättar orsakar en fjärdedel av allt plastavfall. De som producerar mest sprider mest. Coca-Cola, Pepsi, Nestlé, Danone och Altria sprider 24% av plastavfall i världen. Det konstaterar ett internationellt forskarteam som analyserat plastskräp från 84 länder under fem år. Läs mer i WP och i Science Advances. Producenterna kan ställas till svars: i januari stämdes Pepsi för föroreningar i Buffalo River (NYT). 

...men Plastic Pact senarelägger sina mål med 5 år. Målen att öka återanvändning, återvinning och komposterbarhet för förpackningar med 50% återvinningsgrad skjuts upp till 2030. Pakten, där Coca-Cola, Nestlé, Danone och 80 andra bolag ingår, skyller på att det saknas tvingande lagar i USA. Läs mer hos Trellis och Packaging Gateway.

Plastavtalet: USA öppnar för minskad nytillverkning. De FN-ledda förhandling-arna om ett globalt plastavtal har fortsatt under veckan i Thailand. Produktionen av primärplast måste minska med 12–17% per år för 1,5°-målet men oljeproducerande länder har hittills velat fokusera avtalet på återvinning. Läs mer hos AHFT och AP

Sveriges plastinsamling missar mål. EUs mål för plaståtervinning är 80% till 2025, men vi samlar bara in ca 30% av all plast. Det mesta eldas upp via sopor i värmeverk. Förbränningen av plast står idag för 7% av landets klimatutsläpp. Konsumenterna måste sortera mer plast, vädjar Svensk Plaståtervinning. Läs mer i AH och M&U.

Mindre avfall och mer plast till återvinning. Svenskarnas hushållsavfall minskade med 4% till 431 kg per person under 2023 främst p g a mindre bygg och färre tidningar. Sedan 2015 har mat- och restavfall minskat med 17%. Trots att insamlad grovplast ökade missar vi målet grovt (se ovan). Läs mer hos AH, M&U och Avfall Sverige.

Nya bilar 30% tyngre på sju år. Utsläppen från nya bilar minskar till synes långsamt: under 2023 var snittet 1,4% lägre än året innan. Samtidigt har tjänstevikten ökat med 394 kg på 7 år. Den stora ökningen beror dels på SUV-trenden, dels att elbilar behöver tunga batterier. Tyngre bilar kräver mer material i produktion. Läs mer i Autocar.

Bara 1 av 10 av kommuner upphandlar cirkulär IT. Begagnade datorer, plattor och telefoner kostar mindre och ger 85% lägre klimatavtryck. Ändå väljer de flesta att köpa nya datorer. Det framgår i en ny rapport"Resursslöseri" anser Inrego som genomfört studien där 95 kommuner medverkat. Läs mer hos M&U.

 

FORSKNING & INNOVATION

Svenskar vill ha radikal cirkularitet. En framtid med "radikal cirkularitet" är mest önskvärt och genomförbart. Det anser 63% av 1 000 svenskar i en studie där de tagit ställning till 12 framtidsscenarion. Undersökningen är genomförd av Kairos Future och Science Park Borås. Läs mer här och i rapporten.

Så kan cirkulära affärsmodeller i modebranschen skalas upp. Vilka strategier använder textilföretag för att skala cirkulära affärer? Hur påverkas organisationen och andra aktörer? Läs analysen i avhandlingen Textil Circular Business Models in Fashion Retail: Exploring the Complexity of Scaling vid Högskolan i Borås.

Strategier för lönsam återtillverkning. Bara 2% av produkterna återtillverkas idag. Hur kan tillverkningsföretag införa återtillverkning? För att nå lönsamhet krävs storskaliga processer med kontinuerligt inflöde av begagnade produkter. Läs mer i AH, M&U och i avhandlingen Exploring the incentives for initiating remanufacturing vid LiU.

Ny metod kan göra sjukvårdsplast cirkulär. Handskar, blodpåsar och andra engångsartiklar från sjukvården är ett växande miljöproblem. Forskare från Chalmers har utvecklat en metod för att återvinna denna plast på molekylnivå. För att etablera ett slutet kretslopp för sjukvårdsplast krävs dock ändringar i lagen. Läs mer i M&U.

Svamp + bröd = textil som kan läka sår. Svampar som matas med överblivet bröd kan våtspinnas till trådar med antibakteriella egenskaper. Materialet kan användas till kirurgisk tråd, plåster, förband, m m. Metoden har utvecklats av forskare vid Högskolan i Borås i ett projekt om svamptextilHör nyhetsinslag i SR, läs avhandlingen här

 

METODER & VERKTYG

Circular Material Palette Tool är inspirerat av naturens sätt att skapa komplexa system med få grundämnen. Syftet är att hjälpa produktutvecklare i industrin att prioritera ett begränsat antal resurseffektiva och återvinningsbara material med lång hållbarhet. Metoden är utvecklad av ett konsortium med ledning av IVL och RISE. 

Circular Business Action Canvas är en lathund för att värdera och välja cirkulära åtgärder från en lista på 160 åtgärder. Syftet är att hjälpa små- och medelstora bolag att spara tid och komma igång snabbt med den eller de åtgärder som passar bäst och har störst effekt. Guiden är utvecklad av The Good Tribe. Ladda ner här.

Guide till 65 verktyg för cirkulär design. Forskare från RISE och Chalmers har kartlagt verktyg för cirkulär design. Syftet är att underlätta val för företag. Verktygen är sorterade i fem kategorier med beskrivningar av syften och egenskaper. Se guiden här.

 

PÅ GÅNG

Inbjudan till Nordic Circular Design Programme. Välkommen att ansöka om att delta i detta kostnadsfria program för nordiska tillverkningsföretag! I programmet får ni stöd från experter med att utveckla en robust strategi för cirkulär ekonomi, konkreta cirkulära affärsmål och innovativa produkt- och designkoncept. Programmet har med framgång testats på den finska marknaden med Marimekko, Stockmann, Stora Enso, ABB, Kilto och Genelec.

Ansökan senast: 2024-09-13. Läs mer och anmäl er här! 

Programstart: 2024-10-23

Längd: 8 månader

Max antal deltagare: 50 stora och medelstora nordiska tillverkningsföretag

Programmet genomförs av Cradlenet med Ethica i Finland, Danish Design Center och Norwegian Centre of Circular Economy med finansiering från Nordic Innovation.

 

Techarena ZERO i StockholmI höst är det dags för andra utgåvan av Techarena ZERO. Evenemanget fokuserar på hållbara lösningar och möjligheter i omställningen till nettonoll. I år väntas 700 ledande beslutsfattare, entreprenörer, investerare, politiker och experter. Cradlenet är partner till Techarena ZERO. Bland talarna:

Andreas Carlson, infrastrukturminister, Sverige
• Judith Gough, ambassadör för Storbritannien i Sverige
Per Bolund, former Minister for the Environment and Climate
• Per Långsved, VD, Nordea
• Jenny Rundbladh, VD, SPP

• Dex Hunter-Torricke, kommunikationschef, Google DeepMind
• Ebba Grythberg, hållbarhetschef, Spotify

Joël Tronchon, hållbarhetschef, L'Oréal Europe
• Thomas Ekman, VD, Axel Johnson
• Bas van Abel, grundare, Fairphone
m fl m fl

Kom för att nätverka, inspireras och diskutera hur vi kan lösa våra största utmaningar!

Datum: 2024-10-23

Plats: Stockholm

Information, anmälan, partnerskap, m m: här

 

Bli medlem i Cradlenet! Vi fortsätter växa och vässa vår service till medlemsföretag. Bland mycket annat får du och ditt team en stående inbjudan till Cirkulära Fredagar varje vecka med cirkulära nyheter och högaktuella gäster. Genom medlemskapet stödjer ni vårt opinionsbildande arbete för cirkulär omställning. Läs mer och ansök om medlemskap här eller hör av dig om du vill veta mer!

 
 

KALENDER

2024-09-06 # Cirkulär Fredag # 10:00–11:00 # online # webinarium *
Tema: Nedväxt oc
h cirkulär ekonomi. Gäst: Sonia Braska. 

2024-09-11 # A Sustainable Tomorrow # 08:30–13:00 # Åre # event
Tema: dissonans – hur vi kan minska glappet mellan det vi vet att vi måste göra och det vi gör. Medarrangörer: Cradlenet Norr, House Be, m fl.
 Mer info och anmälan här!

2024-09-13 # Fredagsfrukost och panelsamtal # 08:00–10:00 # House Be Åre
Tema: Cirkulär ekonomi – för att leva som vi lär. Gäst: Sofia Sundström. Arrangörer: Cradlenet Norr, Peak Innovation, m fl. Mer info kommer på LinkedIn och i kalendern.

2024-09-13 # Cirkulär Fredag 10:00–11:00 # online # webinarium *
Tema: EU-lagstiftning inom cirkulär ekonomi för kritiska råvaror. Gäst: Daniel Berlin från resurseffektiviseringsenheten på Naturvårdsverket. Läs mer här!

2024-09-17 # Nätverksträff med Cradlenet Syd # 09:00–12:00 # Lund
Tema: Cirkulär energi + besök på Medicon Village. Gäster: Niklas Johansson, EOn; Anna Hall, Alfa Laval. Deltagare erbjuds 50% rabatt på Impact Innovation Summit i Helsingborg 17–18 sep. Arr: Cradlenet Syd, Hållbar Utv Skåne, CSR Skåne. Anmälan!

2024-09-20 # Cirkulär Fredag # 10:00–11:00 # online # webinarium *
Tema: ISO-standarder för cirkulär ekonomi. Gäst: Laura Linnala, SIS.

2024-09-25 # Intro till cirkulär ekonomi # 09:00–10:30 # online # webinarium
Återkommande crashcourse (öppet för alla) om cirkulär ekonomi och cirkulära affärsmodeller och produkter. Anmälan här! Arrangör: Cradlenet. 

2024-09-27 # Cirkulär Fredag # 10:00–11:00 # online # webinarium *
Tema: Modeller för att mäta hållbarhet och cirkularitet. Evalena Blomqvist från GIAB Nordic berättar om den egenutvecklade Planetary Model. Läs mer här!

2024-10-04 # Cirkulär Fredag # 10:00–11:00 # online # webinarium *
Tema: Nya sorters återvinning. Gäst: Ellen Einebrant. Återvinningsindustrierna.

2024-11-13 # Riksdagspartiernas cirkulära ambitioner # 08:30–09:45 # online 
Vi rankar partiernas cirkulära ambitioner och bjuder in dem för att presentera sina visioner och förslag. Arrangör: Cradlenet & Medveten Konsumtion. Anmäl dig här!

2024-11-14 # CSRD och ESRS i praktiken # 09:00–12:00 # online # workshop
Tema: CSRD: Hur gör man i praktiken? Gäster: Stephanie Bedin, Easy Steps; Torun Israelsson, Akatingo. Arrangör: Cradlenet Syd, Hållbar Utv Skåne. Anmäl dig här

2024-11-18>2024-11-19 # Nordic Circular Summit # Helsingfors # konferens
Tema: The Enterprise of Circular Economy: entreprenörernas roll i omställningen.
Arrangörer: Nordic Circular Hotspot och Nordic Innovation. Anmäl dig här

Se även vårt kalendarium på webben

* = Cirkulära Fredagar är öppna för medarbetare hos företag som är medlemmar i Cradlenet. Jobbar du på ett medlemsföretag och saknar inbjudan? Har du en kollega som vill vara med? Maila oss så skickar vi inbjudan! 

Övriga evenemang i kalendern är öppna, tipsa gärna bekanta! 

 

UTLYSNINGAR

2024-08-31 # Hållbar regional utveckling # Region Stockholm
Projekt för att stärka kompetensutveckling, främja cirkulär omställning och utveckla landsbygd och skärgård i Stockholmsregionen.

2024-09-04 # Klimatneutrala och socialt hållbara kommuner # Formas
Projekt som integrerar klimatneutralitet och social hållbarhet för att påskynda omställning i en kommun eller region. Max: 100% ≤4 000 000 kr. Längd: 12–24
mån.

2024-09-10 # Ökad resurseffektivitet och resiliens # Impact Innovation
Innovationsprojekt med högt nyhetsvärde för resurseffektiv, cirkulär och långsiktigt hållbar materialanvändning. Max: 80% ≤1 000 000 kr. Längd: ≤6 mån.

2024-09-10 # Hållbart och biobaserat samhälle # Energimyndigheten
Projekt för att påskynda omställningen med fokus på systemlösningar, hållbara värdekedjor och ökad resurseffektivitet. Max: 25–100% ≤8 000 000 kr. Längd: ≤3 år.

2024-09-13 # Insatser för en mer cirkulär ekonomi # EU/Tillväxtverket
Projekt och förstudier som stärker grön omställning och ett hållbart näringsliv genom cirkulär ekonomi i Mellersta Norrland, Östra Mellansverige, Norra Mellansverige och
Övre Norrland. Max: 40% ≤125 000 000 kr. Längd: variabel.

2024-09-13 # Avancerad digitalisering för industrins elektrifiering # Vinnova
Projekt för industrins gröna omställning genom ökad elektrifiering med avancerad digitalisering. Max: 50% ≤3 000 000 kr. Längd: ≤
12 mån.

2024-09-17 # Policy och styrmedel för en hållbar omställning # Impact Innovation
Utveckling av policy och styrmedel för omställning och klimatneutral utveckling där industrin har en nyckelroll. Max: 80% ≤1 500 000 kr. Längd: ≤12 mån.

2024-09-18 # Circular Bio-based Europe # Horisont Europa
18 olika utlysningar för forskning, innovation och implementering av projekt relaterade till cirkulär bioekonomi. Max: 100% ≤ €20 000 000. Längd: 2–5 år.

2024-09-20 # Circular Fast-Track Initiatives # Nordic Innovation
Projekt för snabb implementering av lösningar, initiativ och samarbeten som ökar takten för cirkulär omställning. Max: 50% ≤ 10 000 000 NOK. Längd: ≤ 36 mån.

2024-12-31 # Förhandsgranskning av EU-ansökningar # Vinnova
Möjlighet till förhandsbedömning av ansökningar till Horisont Europas utlysningar för hållbar industri i kluster 4, 5 eller 6 avseende digitalisering, energi och bioekonomi.


Kommande utlysningar:

Öppnar 2024-09-17 # Horisont Europa # EU
En mängd utlysningar för cirkulär energi, cirkulär renovering, återbruk av byggnader, resurseffektivitet för solceller, m m.

Känner du till en utlysning som är relevant för cirkulär omställning? Tipsa oss gärna!

Om du inte vill ha fler nyhetsbrev från Cradlenet kan du avregistrera dig här.