Hej Sofia! I årets första nummer av vårt cirkulära nyhetsbrev:

Extremväder, klimat, ekosystemkollaps och brist på naturresurser utgör de största hoten på 10 års sikt enligt World Economic Forums årliga riskrapport. AI-driven desinformation i samband med val utgör den största risken på kort sikt. Utvinningen av naturresurser har tredubblats på 50 år: planetens överlevnad är beroende av att vi minskar vårt materiella avtryck skriver FNs Resurspanel (IRP) i en annan rapport. 

"Hela vägen till nettonoll" påstår regeringen i rubriken till sin Klimathandlingsplan. Problemet är bara att ingen tycks förstå hur det ska gå till eftersom den 245-sidiga planen i hög grad saknar konkreta och mätbara åtgärder. Kritiken har varit massiv.
En ljusglimt: cirkulär ekonomi nämns som förutsättning för att nå klimatmålen.

Samtidigt har EU gett Sverige bakläxa på arbetet med 2030-målen och föreslagit en skärpning av 2040-målen. Miljöministern har utlovat stora cirkulära ambitioner men har hittills endast presenterat en ny ordförande för Delegationen för cirkulär ekonomi.

EU närmar sig slutligt antagande av lagar för rätt att reparera och mot grönmålning. Samtidigt ökar grönmörkningen: vissa bolag väljer att vara all tystare om sitt arbete med klimat och hållbarhet för att undvika kritik.

Vi ser fram emot att 16 000 ton tomater per år ska odlas i två enorma växthus med restvärme från ett pappersbruk i Frövi. Det motsvarar var femte (!) tomat som äts i Sverige. Storskalig matproduktion med överskottsvärme planeras även i anslutning till en av landets största datahallar som byggs i Östersund och butikskedjan Lidl ska bli självförsörjande på gurkor i Sverige genom prenumeration på gurkor som tjänst. 

Mer om detta och många andra nyheter nedan! Se även vår uppdaterade kalender med evenemang och utlysningar. Hör gärna av dig med synpunkter eller nyhetstips

Vi önskar dig god cirkulär läsning! /Redaktionen

Tomater: 20% av vårt årsbehov ska odlas med överskottsvärme från pappersbruk.
Gurkor-as-a-Service: Lidl planerar att bli självförsörjande på närodlade gurkor. 

 
 

KLIMATPLANEN

Trots att klimatutsläppen kan halveras med cirkulär omställning har cirkulär ekonomi tidigare inte nämnts i klimatpolitiken. I nya Klimathandlingsplanen nämns för första gången cirkulära klimatåtgärder. Planen i sin helhet har dock fått omfattande kritik.

"Hela vägen till nettonoll". Strax innan jul presenterade regeringen sin klimatplan som de hävdar är en "realistisk plan för att nå hela vägen till nettonoll senast 2045". Se presskonferensen, läs regeringens debattartikel i DI och hör även intervju i Studio Ett.

”Regeringen skjuter problemen på framtiden”. Klimatpolitiska Rådet konstaterar i en kommentar att planen bygger på förhoppningar om osäkra effekter från utredningar och köp av utsläppsutrymme. Planen konkretiserar inte ens vägen till de närmaste klimatmålen 2030 medan regeringens politik kraftigt ökar utsläppen.

 

EU ger Sverige bakläxa och skärper målen. Dagen innan klimatplanen publicerades fick Sverige bakläxa (AH, M&U) på klimatpolitiken av EU med rekommendationer på hur 2030-målen ska kunna uppnås. I februari föreslog EU dessutom en målskärpning: utsläppen ska minskas med 90% till 2040 (DN, M&U, SR, SVT).

Cradlenet föreslår Circularity First. Planen saknar beskrivningar av vad som ska göras när med förväntade mätbara effekter, skriver Cradlenet i ett remissyttrande. Regeringen rekommenderas bl a att: formulera mätbara åtgärder, integrera cirkulära strategier i all politik, formulera nationella cirkulära mål, införa nollvision för utsläpp och avfall och bjuda in till samarbete med plan och åtgärder.

 

 "Glädjekalkyler" och "önsketänkande". Bristerna i klimatplanen analyseras bl a i AH, DN, M&U, SMB. Näringslivet sågar planen skriver DISvD. En lång rad experter är starkt kritiska (AHDNM&U, RockströmSvD). Klimathotet är lika allvarligt som krigshotet skriver DN i en ledare medan SvD stöttar planen.

 

Miljöministern klarar misstroende och tillbakavisar kritik. C och MP förklarade misstroende mot Romina Pourmoukthari som dock får sitta kvar efter en omröstning i Riksdagen där S lade ner sina röster (AHDN, SVT). Miljöministern tillbakavisar kritiken: se hennes inlägg på X, intervju i SVT och analys av intervjun i AH.

 

Varken trovärdigt eller transparent. Förtroendet för regeringens förmåga att minska utsläppen är lågt, svenskarna litar mer på EU och företagen (AH). Sveriges plan är varken trovärdig eller transparent enligt ECNOs granskning av EUs klimatplaner (AH). ”Högerkoalitionen genomför politik som ökar CO2-utsläppen till 2030 utan att förklara hur målen ska nås” skriver Le Monde och konstaterar att ”Sverige går bakåt”.

Klimatpolitiska rådets rapport. Årets utvärdering av klimatpolitiken fokuserar på Klimathandlingsplanen. Rådet har tagit emot inspel från bl a Cradlenet. Rapporten överlämnas till regeringen i ett evenemang 21 mars som kan följas online.

 
 

POLITIK & SAMHÄLLE

Svenskt Näringsliv: 43 åtgärder för cirkulär omställning. En rad nationella åtgärder behövs för företagens cirkulära omställning. Det skriver Svenskt Näringsliv i en rapport med en önskelista till regeringen. ”Cirkulär ekonomi är en förutsättning för nettonoll 2045” sade miljömininistern när hon tog emot förslagen. Läs mer i AH och M&U.

Regeringens cirkulära omtag. ”Klimathandlingsplanen är inte främsta forumet för cirkulär ekonomi” sade miljöministern hos Sv Näringsliv och lovade inom kort redovisa regeringens cirkulära ambitioner. I "ett första steg" utsågs Mattias Philipsson, VD, Svensk Plaståtervinning, till ny ordf för Delegationen för cirkulär ekonomi (AH, M&U).

 

Regeringen skrotar fler mål och minskar anslag. Regeringen har i stort sett skrotat Agenda 2030 och försvårar allt hållbarhetsarbete: se nyhet, debatt och intervju i AH. Naturvårdsverket tvingas varsla 65 tjänster efter nedskärningar (M&U). Anslagen till Håll Sverige Rent har minskat med 80% och hotar arbetet mot nedskräpning (AH).

Inte bara nyord: uppgradera "begagnat". I Svensk Ordbok står: ”Något som varit i bruk under viss tid och där­för blivit slitet och förlorat i värde”. Orättvist och förlegat, tycker inredningsåterbrukaren Rekomo som begär att Språkrådet och Svenska Akademin ska modernisera ordets betydelse. Läs mer i M&U och debattartikel i ETC.

 

EU nära förbud mot grönmålning. Parlamentet har godkänt det så kallade Green Claims Directive och ett lagförslag som förbjuder vilseledande påståenden om hållbarhet: begrepp som ”miljövänlig” och ”bionedbrytbar” ska bara få användas om de kan bevisas. Läs mer om lagstiftningen hos AH och M&U och om Green Claims Directive hos Svensk Handel och i M&U.

Grönmörkning ökar. 6 av 10 företag uppger att de minskar extern kommunikation om hållbarhet p g a krångliga regelverk och risk att bli ifrågasatta (greenhushing). Det visar en undersökning av 1 400 företag från 14 länder av South Pole som själva avslöjades grönmåla sina klimatpåståenden förra året (Bloomberg). Läs mer i AH och M&U.

 

EU ännu närmare rätt att reparera. EU har nått en provisorisk överenskommelse om Right-to-Repair. Lagförslaget ska göra det enklare för konsumenter att välja reparation och svårare för tillverkare att förhindra eller försvåra reparationer. Lagen träder i kraft när den slutligt godkänns av ministerrådet och parlamentet. Läs mer hos AH och M&U

 
 

CIRKULÄRA FINANSER

Regenerera den ekonomiska maskinen. Ett skifte från ägande till användande kan driva omställningen till regenerativt nyttjande av naturresurser. 50% av konsumenterna är öppna för att pröva. Det konstaterar SEB i en omfattande uforskande analys som är en kombination av en rapport och en podd i 30 avsnitt. Läs och lyssna här.

 

Renewcell ansöker om konkurs. Bomullsåtervinnaren har inte lyckats säkra mer finansiering från sina aktieägare. Styrelsen ansökte om konkurs i februari (DI, SVT). "Alla pratar hållbarhet. Men när man ska implementera, då finns ingen handlingskraft. Det visar brist på ledarskap och förändringsvilja", säger ordföranden i en intervju till DI.

H&M och Mix satsar på återvinning av polyester istället. Dagar efter konkursen i Renewcell meddelade H&M och Harald Mix att de genom nya bolaget Syre ska bygga tolv fabriker för återvinning av polyester från kläder. Produktionen ska nå 3 miljoner ton per år 2032 motsvarande 3% av världsförbrukningen. Läs mer i DI, AH och M&U.

 

14 miljoner till cirkulära batterier. Cling utvecklar teknik och handelsplantser för återanvändning och återvinning av batterier. Befintliga aktieägare har säkrat en bryggfinansiering om 14 miljoner kronor. Läs mer hos Breakit och hos bolaget.

 
 

CIRKULÄR PRODUKTION

Tomater: 20% av årsbehovet odlas med värme från pappersbruk. Ca 16 000 ton tomater per år ska odlas i två enorma växthus med restvärme fr Billeruds pappersbruk i Frövi. Det motsvarar var femte (!) tomat som äts i Sverige. Anläggningarna byggs av Wa3rm och ska skötas av holländska Foodventures. Se mer hos SVT

Lidl ska bli självförsörjande på gurkor i Sverige. Lidl har tecknat 10-årigt avtal med foodtech-bolaget Agtira med målet att leverera närodlade gurkor till samtliga 205 butiker i Sverige genom ”Farming-as-a-Service”. En första gemensam anläggning om 10 000 kvm planeras nu. Läs mer hos DI och Agtira.

Gurkor-as-a-Service med värme från datacenter i Boden. Ca 1 000 ton gurkor och tomater ska närodlas varje år i ett växthus som ska värmas med överskottsenergi från en datahall. Även bakom denna satsning står Agtira som tecknat 10-årigt avtal med livsmedelsbolaget Greenfood om Farming-as-a-Service. Läs mer här.

Matproduktion med värme från jättedatacenter i Östersund. Ett av landets största datacenter ska byggas i Östersund. Restvärmen ska gå till storskalig matproduktion i ett samarbete mellan WA3RM, Ecodatacenter, Jämtkraft och kommunen. Vilken typ av mat som ska produceras är ännu inte klart. Mer hos SVTSR och DI.

 
 

CIRKULÄR HANDEL

Ny indikator för begagnat. I december såldes begagnade prylar för en miljard enligt nya Pre Loved-indikatorn som lanseras av Svensk Handel. “Begagnathandeln har gått från skam till glam”, säger branschorganisationens VD. Ökad medvetenhet och strävan efter hållbar konsumtion driver en stark tillväxt. Läs mer i DN och läs rapporten här.

 

Lag mot servering i engångsförpackningar. Från 1 jan måste arrangörer, caféer och restauranger erbjuda dryck och mat i återbrukbara muggar och lådor. Branschen har låg medvetenhet enligt en opublicerad forskningsrapport. Undantagen är många, t e x omfattas ej papper för godis och hamburgare. Läs mer hos AH, DINaturvårdsverket.

KappAhl prövar digitala produktpass. Nu kan du som handlar online se information om material, leverantör, miljömärkning och hur plagg kan cirkuleras. Pilotförsöket, som omfattar en barnbyxa och en barntröja, ingår i projektet Trace4Value med 65 aktörer. Syftet är att förbereda textilbranschen för digitala produktpass 2030. Läs mer i M&U.

 

Succé för cirkulär galleria i Karlstad. Den cirkulära pop-up gallerian Rundgång uppstod efter ett medborgarförslag (SVT). Gallerian lockade 57 000 besökare under november–december och blir nu permanent. Läs mer i pressrelease och hos NWT.

Fjällräven: Använd produkterna länge! I ett öppet brev till alla e-handelskunder lovar bolagets VD Martin Axelhed att fortsätta utveckla hållbara produkter om kunderna lovar att använda dem länge. Läs inlägget och brevet på LinkedIn.

 
 

LINJÄRA UTMANINGAR

Ekosystemkollaps och resursbrist hotar. AI-driven desinformation är det största globala hotet på kort sikt. Extremväder, klimat, ekosystemkollaps och brist på naturresurser utgör de största hoten på 10 års sikt. Det konstaterar World Economic Forum i en rapport där 1 400 riskexperter medverkat. Se även AHDI och Reuters.

 

FN: vi måste konsumera mindre för att rädda klimatet. Vår överlevnad är beroende av att vi minskar det materiella avtrycket skriver FNs Resurspanel (IRP) i en ny rapport. Utvinningen av naturresurser har tredubblats på 50 år: från 30 till 106 miljarder ton/år. Mer i AH, DI, SR. ”Vi konsumerar på ett helt ohållbart sätt” kommenterar miljöministern.

 

80-talshus rivs utan återbruk. Många knappt 50 år gamla hus rivs. Alltfler inser att det inte är ekonomiskt och klimatmässigt försvarbart. I en radioserie i SR diskuteras drömmarna, rivningarna och upprättelsen för 80-talsarkitekturen – och återbruk av hus.

Motståndet mot rivningar växer. En besvärlig stadsarkitekt lyckades bevara en skola i Ulricehamn istället för att “riva skiten och bygga nytt” (SvD). En kritiker ser växande motstånd i rivningsskartor (se här & här), forskningsprojekt och konstutställningar (DN).

 
 

FORSKNING & INNOVATION

Byggbranschen kan minska utsläppen med 75%. Klimatutsläppen från bygg av fastigheter och infrastruktur kan minskas radikalt till 2050 med cirkulära materialflöden. Samtidigt kan branschens vinst öka med 360 miljarder dollar per år. Det konstaterar McKinsey och World Economic Forum i en ny rapport. ”Trots extraordinär potential ser vi ännu inga skalbara lösningar” säger en av medförfattarna i en kommentar

 

Linjära affärer försämrar konkurrensförmågan för industrin. I en ny rapport för Entreprenörskapsforum analyseras cirkulära affärsmodeller i tillverkningsindustrin.
"Vi känner inte till ett enda företag som framgångsrikt har skalat upp en cirkulär affärsmodell och fullt ut ersatt den gamla linjära" skriver forskarna i AH.

 
 

METODER & VERKTYG

Nytt ramverk för att mäta cirkulärt mode. En metod för att mäta cirkularitet i mode lanseras nu av CTI Fashion Initiative. Ramverket är baserat på Circular Transition Indicators (CTI) som anpassats för textila värdekedjor. Läs mer här och ladda ner en guide hos World Business Council.

 

Cirkulär designguide för byggnader. Maximera återanvändning, designa för optimering och minimera miljöpåverkan och avfall. Det är huvudprinciperna för en ny designguide för byggda miljöer som lanseras av Architects Climate Action Network (ACAN). Läs mer och ladda ner guiden här.

Cirkulär designguide för ull. Trots att ullfiber är hållbart slängs mer än hälften av den ull som produceras i Sverige. Nu lanserar The Swedish Wool Initiative en cirkulär designguide. Syftet är att förlänga produkternas livslängd och fibrernas kretslopp. Initiativet har nyligen även lanserat en standard för klassificering av ull. Läs mer här.

 
 

PÅ GÅNG

Circular Action Guide är en kortfattad handbok för företag som vill arbeta cirkulärt.
Läs mer och anmäl dig till lanseringen 10 april här!

 

Bli medlem i Cradlenet! Vi fortsätter växa och vässa vår service till medlemsföretag. Bland mycket annat får du och ditt team en stående inbjudan till Cirkulära Fredagar varje vecka med cirkulära nyheter och högaktuella gäster och ämnen. Genom att vara medlemmar stödjer ni också vårt löpande arbete för cirkulär omställning. 
Läs mer och ansök om medlemskap här eller hör av dig om du vill veta mer!

 

KALENDER

2024-03-20 # Intro till Cirkulär Ekonomi # 09:00–10:30 # online # webinarium
Återkommande crashcourse (öppet för alla) om cirkulär ekonomi och cirkulära affärsmodeller och produkter. Anmälan här! Arrangör: Cradlenet. 

2024-03-21 # Klimatpolitiska rådets rapport # 13:00–14:30 # hybrid # event
Årets utvärdering av klimatpolitiken fokuserar på Klimathandlingsplanen. På detta evenemang överlämnar KPR sin rapport till regeringen. Se sändningen här!

2024-03-22 # Cirkulär Fredag # 11:00–12:00 # online # webinarium *
Tema: Positive change through circular products & services. Gäster: Dhruvee Tyagi, Stella Friberg, Felix Carlsson och Isabelle Granlund från Above
. Läs mer
här!

2024-03-26 # Cradlenets årsmöte # 16:00–18:00 # online 
Endast för medlemmar. Se separat utskick med inbjudan. Vill du/ni bli medlem?

2024-03-29 # Cirkulär Fredag # utgår p g a påsklov

2024-04-05 # Cirkulär Fredag # utgår p g a påsklov

2024-04-10 # Release: Circular Action Guide # 16:00–17:00 # online # webinarium 
Lansering av Circular Action Guide. Arrangörer: Exponential Roadmap Initiative och Cradlenet. Läs mer och anmäl dig
 här!

2024-04-12 # Cirkulär Fredag # 11:00–12:00 # online # webinarium *
Tema: Market Endurance – en finansiell indikator för cirkulär ekonomi. Gäst: Johan Rastenberger från Stretch Beyond. Mer info på LinkedIn och i kalendern inom kort!

2024-04-15>2024-04-18 # World Circular Economy Forum # Bryssel # konferens
Årligt evenemang som samlar företagsledare, politiker och experter för att diskutera lösningar för en global cirkulär ekonomi. Läs mer och anmälan
här

2024-04-19 # Cirkulär Fredag # 11:00–12:00 # online # webinarium *
Tema: Recap World Circular Economy Forum. Med Sofia Sundström och Elin Bergman från Cradlenet. Mer info på LinkedIn och i kalendern inom kort!

2024-04-26 # Cirkulär Fredag # 11:00–12:00 # online # webinarium *
Tema: Svenskt Näringslivs rapport: Hur kan Sverige bli mer cirkulärt? Med Marcus Wangel från Svenskt Näringsliv. Mer info kommer på LinkedIn och i kalendern.

2024-05-03 # Cirkulär Fredag # utgå p g a klämdag

2024-05-10 # Cirkulär Fredag # utgår p g a helgdag

2024-05-17 # Cirkulär Fredag # 11:00–12:00 # online # webinarium *
Tema: TBD.

2024-05-24 # Cirkulär Fredag # 11:00–12:00 # online # webinarium *
Tema: Fossilfria transporter för en cirkulär livsmedelskedja. Gäst: Pontus Björkdahl från Svenska Retursystem. Mer info kommer på LinkedIn och i kalendern.

Se även vårt kalendarium på webben

* = Cirkulära Fredagar är öppna för medarbetare hos företag som är medlemmar i Cradlenet. Jobbar du på ett medlemsföretag och saknar inbjudan? Har du en kollega som vill vara med? Maila oss så skickar vi inbjudan! 

Övriga evenemang i kalendern är öppna, tipsa gärna bekanta! 

 
 

UTLYSNINGAR

2024-03-27 # Värme och kyla i framtidens energisystem # Energimyndigheten
Projekt som bidrar till kunskaps- och kompetensutveckling inom värme- och kylaområdet i framtidens energisystem. Max: 45–100% ≤10 000 000 kr. Längd: 4 år.

2024-03-31 # Norrsken Accelerator # Norrsken
För startups med en vision för en bättre framtid. Bidrag: $125 000 + mentor, introduktioner till investerare och globalt nätverk. Längd: juli–september 2024.

2024-04-05 # Mistra Utmana # Mistra
Nytänkande och innovativa projekt för minskad resursförbrukning, accelererad cirkulär ekonomi och diplomati för hållbarhet. Max: 100% ≤6 000 000 kr. Längd: ≤3 år.

2024-04-09 # Koleffektivitet i biobaserade värdekedjor # Vinnova
Projekt för att utveckla effektiva kolbaserade processer, produkter och värdekedjor för biobaserad återvunnen råvara. Max: 50% ≤4 000 000 kr. Längd: 2,5 år.

2024-04-09 # Större projekt för energi- och klimatomställning # Energimyndigheten
Större pilot- eller demonstrationsprojekt med innovativa lösningar, produkter eller tjänster för energi- och klimatomställning. Max: inget maxbelopp. Längd: ≤4 år.

2024-04-10 # Klimatneutral, hållbar och konkurrenskraftig blå ekonomi # Formas
Forsknings- och innovationsprojekt om gemensamma vägar till en klimatneutral, hållbar och konkurrenskraftig blå ekonomi. Max: ≤€500 000. Längd: 36 månader.

2024-05-07 # Hållbar utveckling och tillverkning av läkemedel m m # Vinnova
Projekt för hållbar cirkulär utveckling och tillverkning av läkemedel och medicintekniska produkter. Max: 50–100% ≤1 000 000 kr. Längd: ≤12 mån.

2024-05-29 # Forskningsdrivna lösningar för en hållbar omställning # Formas
Projekt som omsätter forskningsresultat till hållbara lösningar för ekonomisk, miljömässig eller social samhällsnytta. Max: 25–100% 4 000 000 kr. Längd: ≤2 år.

2024-05-30 # Beredskap och konkurrenskraft i livsmedelssystemet # Formas
Forskning som stärker livsmedelssystemets beredskap, hållbarhetsomställning och konkurrenskraft. Max: 85% 15 000 000 kr/år. Längd: ≤4 år.

2024-09-04 # Klimatneutrala och socialt hållbara kommuner # Formas
Projekt som integrerar klimatneutralitet och social hållbarhet för att påskynda omställning i en kommun eller region. Max: 100% ≤4 000 000 kr. Längd: 12–24 mån.

Känner du till en utlysning som är relevant för cirkulär omställning? Tipsa oss gärna!

Om du inte vill ha fler nyhetsbrev från Cradlenet kan du avregistrera dig här.