Hej Sofia! I detta nummer av vårt cirkulära nyhetsbrev:

Det saknas internationell samordning och systematisk styrning för cirkulär omställning enligt en analys av cirkulära planer från hela världen. EU och Kina jobbar på det: de ska utveckla en gemensam färdplan för plast, återtillverkning och batterivärdekedjor.  

Den kandidat i EU-valet som driver den mest cirkulära politiken är Pär Holmgren (MP) enligt vår analys av partiernas toppkandidater. Bedömningen baseras på 18 frågor om politik, styrmedel, åtgärder och prioriteringar. 

Italien anses vara det mest cirkulära stora landet i Europa. I England ökade antalet investeringar i cirkulära företag i med 30% förra året. I Finland kan du betala en dator med begagnade kläder. I Sverige klarar vi inte att följa nya lagen förpackningslagen: bara 8% av gästerna på caféer och restauranger erbjuds alternativ.

Microsoft lovade 2020 att bli klimatneutralt. Sedan dess har bolagets AI-satsningar ökat utsläppen med 30%. Kanske kan AI hjälpa bolaget nå målen med 3D-printing: forskare föreslår i en vision hur tekniken kan bidra till ett cirkulärt samhälle. 

Svenska Hållbarhetsfonden ska låna ut 1,5 miljarder till små och medelstora företag för omställning. Samtidigt tar Syre in ytterligare en halv miljard kronor från Volvo Cars och Ikea för att bygga en FoU-anläggning för återvinning av polyester.

Hur kan resurseffektiviteten ökas och förbrukningen minskas? 5 juni lanserar vi en rapport om cirkulära innovationsbehov tillsammans med RE:Source.

Hur cirkulära är de börsnoterade bolagen? Circular Economy Outlook 2024 är en omfattande undersökning av de nordiska börsbolagens cirkulära strategier, drivkrafter och hinder. 13 juni lanserar vi vår delrapport för Sverige tillsammans med RISE.

Mer om detta och många andra nyheter nedan! Se även vår uppdaterade kalender med evenemang och utlysningar. Hör gärna av dig med synpunkter eller nyhetstips

Vi önskar dig god cirkulär läsning! /Redaktionen

Det cirkulära samarbetet mellan EU och Kina ska fördjupas genom en gemensam färdplan för plast, återtillverkning och batterivärdekedjor.

 

POLITIK & SAMHÄLLE

Internationell samordning och systematisk styrning saknas för cirkulär och rättvis omställning. Det visar en analys av 2 882 åtgärder i 75 cirkulära planer, strategier och avsiktsförklaringar från 47 länder genomförd av tankesmedjan Chatham House. 
Läs mer här och ladda ner rapporten här.

EU och Kina utvecklar cirkulär färdplan. Det cirkulära samarbetet mellan EU och Kina ska fördjupas genom en gemensam färdplan för plast, återtillverkning och batteri-värdekedjor. Samarbetet beskrivs som en förutsättning för att nå målen för miljö och cirkularitet. Planen genomförs under 2024 och ska sedan utvärderas. Läs mer här

 

EU-valet: den mest cirkulära kandidaten. Pär Holmgren (MP) är den kandidat som driver den mest cirkulära politiken. Det visar en analys av partiernas toppkandidater som genomförts av Cradlenet och Medveten Konsumtion. Bedömningen baseras på 18 frågor om politik, styrmedel, åtgärder och prioriteringar. Läs mer i AH och M&U.

Regeringen uppmanas sänka momsen på reparationer. Det skriver Blocket, Inrego och Sellpy i en debattartikel i SvD. Regeringen bör också arbeta för sänkt moms för försäljning av begagnade varor i EU och anpassning av lagar och regler som hämmar återbruk och cirkularitet, skriver debattörerna.

 

Italien är det mest cirkulära EU-landet. Spanien har lägst konsumtion av material men Italien är ändå mest cirkulärt har högst återvinningsgrad. Tvåa är Tyskland följt av Frankrike. Det framgår i en jämförelse av EUs fem största länder. Läs mer här.

 
 

CIRKULÄRA FINANSER

Ny fond finansierar omställning för SME. Svenska Hållbarhetsfonden ska hjälpa små och medelstora företag med lån för omställning. Utlåningsfonden leds av ett team av finansveteranter och hållbarhetsprofiler som räknar med att stänga första delfonden i juni på 1,5 miljarder kronor. Läs mer hos DIImpact Loop och bolaget.

 

Syre får halv miljard från Volvo och Ikea. Polyesteråtervinnaren Syre som startades av Harald Mix och H&M tar nu in ytterligare en halv miljard kronor från Volvo Cars och Ikea-kopplade stiftelsen Imas. Investeringen ska finansiera utbyggnaden av bolagets första anläggning för forskning och utveckling. Läs mer i DI och i pressrelease.

Rekordstor ökning av cirkulära investeringar i England. Trots att investeringar i alla typer av företag minskade med 20% ökade antalet investeringar i cirkulära företag i England med 30% under 2023. Samtidigt ökade det investerade kapitalet med 50% till £1,5 miljarder enligt en rapport från revisionsfirman BDO. Läs mer här.

 

CIRKULÄR HANDEL

Göteborgs återbruksplats blir lönsam inom två år. Göteborgs Stad har byggt en återbruksplats för förvaring av begagnat byggmaterial som annars skickas till deponi. Staden räknar nu med att kunna återanvända material värt ca 3 000 000 kr per år. Satsningen kommer därmed betala sig själv och bli lönsam inom två år. Läs mer här.

 

FedEx satsar på återvinning av sällsynta jordartsmetaller. FedEx leder en koalition av bolag för att utvinna kritiska jordartsmetaller ur gammal elektronik. Circular Supply Chain Coalition ska bygga flera regionala anläggningar i USA för hantering och återvinning av dessa kritiska resurser. Läs mer här.

Byteshandel: betala din dator med kläder. Plagg från garderoben kan omvandlas till begagnad elektronik i Finland. Kunden lämnar in kläderna till Emmy som handlar mode secondhand När de säljs får kunden ett presentkort med bonus på 10%. Sedan kan presentkortet användas för köp av telefoner och datorer hos Inrego. Läs mer här.

 

Så bra är svenskarna på att cirkulera kläder. Svenskarnas textilkonsumtion ökar. Men vi slänger dubbelt så mycket kläder i soporna än vi lämnar till återanvändning.
4 av 10 plagg som slängs hade kunnat användas igen. Det visar IVL i en studie om hur återanvändning av textil kan ökas. Läs mer i M&U.

Vi köper begagnade kläder för 1 094 kr per år. Svenskarna väljer begagnat både för att det är bra för plånboken och bra för miljön. 78% anser att vi måste välja begagnade kläder och prylar för att hantera klimatproblemet. Det visar en undersökning som Myrorna genomfört. Läs rapporten här.

 
 

LINJÄRA UTMANINGAR

Plastavtalet: ingen begränsning av produktion. Förhandlingsmötet om det globala plastavtalet i Kanada avslutades utan överenskommelse (AH, FN). Produktionen av primärplast måste minska med 12–17% per år för att hålla 1,5°-målet (M&U) men oljeproducerande länder vill istället fokusera avtalet på återvinning (AH, M&U, NYT). 

AI ökar Microsofts utsläpp med 30%. Företaget lovade 2020 att bli klimatneutralt. Sedan dess har AI-satsningar har ökat bolagets utsläpp med 30%. Microsoft investerar nu $100 miljarder i nya datahallar och framhåller att positiva effekter från AI kommer bli större än dess avtryck. Läs mer hos Bloomberg och Börskollen.

 

Ny lag mot engångsförpackningar följs inte. Från 1 januari måste arrangörer, caféer och restauranger erbjuda dryck och mat i återbrukbara muggar och lådor. Trots det har endast 8% av konsumenterna erbjudits flergångsalternativ. Det visar en undersökning på uppdrag av Håll Sverige Rent. Läs mer i M&U och hos Naturvårdsverket.

 

FORSKNING & INNOVATION

Rapport: innovation som kan öka Sveriges cirkularitet. Hur kan resurseffektiviteten ökas och förbrukningen minskas? I Cirkulära Dialogträffar har RE:Source med stöd från Cradlenet utforskat innovationsbehov tillsammans med aktörer inom livsmedel, mobilitet, bygg, fastighet och utvinning. Rapporten lanseras 5 juni, anmäl dig här!

Hälsorisker i återvinningsindustrin kartläggs. Tillväxten i återvinningsbranschen har medfört en stor ökning av personal. I arbetsmiljön finns ofta risk för exponering av giftiga kemikalier, skadliga partiklar, m m. Risker och lösningar ska nu kartläggas av Karolinska Institutet i forskningsstudien GreenMetalWaste. Läs mer i M&U.

 

Efterfrågan på kritiska mineraler dubblas till 2030. Det behövs minst dubbelt så mycket kritiska mineraler som idag för omställningen till grön energi. Branschen har inte gjort framsteg för att minska avfall och utsläpp. Stora investeringar krävs. Det konstaterar IEA i rapporten Global Critical Minerals Outlook 2024Läs mer här.

3D-printing en nyckel till cirkulär ekonomi? Användningen av additiv tillverkning ökar. En grupp forskare från föreslår nu en vision för hur tekniken kan bidra till ett hållbart och cirkulärt samhälle. Visionen presenteras i en artikel i Nature Sustainability där de utmaningar som behöver lösas också redovisas. Läs mer här.

 

METODER & VERKTYG

ISO-standarder för cirkulär ekonomi. Världens första standarder för cirkulär ekonomi publicerades 22 maj: terminologi ISO 59004, affärsmodeller ISO 59010 och mätning ISO 59020. Läs mer i AHM&U och M&USIS kommer presentera standarderna i ett öppet webinarium 11 juni. Anmäl dig här.

EUs cirkulärpaket: många företag saknar koll. Bara hälften av bolagen som omfattas av EU-taxonomin är medvetna om det. 40% ser inga ekonomiska fördelar med cirkulära affärsmodeller och 48% upplever bara små fördelar. Det visar en ny rapport från Ramboll om de nya EU-reglerna. Läs mer hos M&U.

Planetary Model visar miljönyttan av återbruk. GIAB och Miljögiraff har utvecklat en metod som räknar ut produkters positiva och negativa effekter vid återanvändning. Beräkningen baseras på produktdata och ekonomiskt värde. Metoden kan användas av leverantörer, återförsäljare och försäkringsbolag. Läs hos Miljögiraff och GIAB.

 
 

PÅ GÅNG

Lansering av Circular Economy Outlook 2024 Sverige

Under våren har Cradlenet och RISE undersökt i vilken omfattning svenska börsbolag arbetar med cirkulära strategier: från uttryckta mål till mätbara resultat. Vi har också undersökt bolagens inställning till drivkrafter, hinder och konkurrenter. Svarsfrekvensen är hög: 137 av de 363 bolagen (38%) på huvudlistorna (LargeCap, MidCap, SmallCap) har svarat på den kvalitativa enkäten.

Rapporten lanseras den 13 juni i ett digitalt evenemang där teamet och författarna bakom studien presenterar resultat och slutsatser. Läs mer och anmäl dig här!

Årets rapport blir den tredje upplagan sedan den första rapporten 2018. Omfattningen på studien har i år utökats till våra grannländer. Undersökningen av noterade bolag pågår nu i Danmark, Finland och Norge i samarbete med ledande nationella forskningsinstitut. Den nordiska rapporten lanseras i höst.

Projektet finansieras genom sponsorbidrag från: Avfall Norge, Avfall Sverige, Foxway, Helsinki Circular Valley, Håll Sverige Rent, Nordic Circular Hotspot, Nordic Innovation, Ragn-Sells, RE:Source, Skanska Sverige, Södra Skogsägarna, Teknikföretagen, Återvinningsindustrierna.

 

Bli medlem i Cradlenet! Vi fortsätter växa och vässa vår service till medlemsföretag. Bland mycket annat får du och ditt team en stående inbjudan till Cirkulära Fredagar varje vecka med cirkulära nyheter och högaktuella gäster. Genom medlemskapet stödjer ni vår opinionsbildande arbete för cirkulär omställning. Läs mer och ansök om medlemskap här eller hör av dig om du vill veta mer!

 
 

KALENDER

2024-06-04 # Cirkulär AW i Åre # 17:00–20:00 # Åre Creperie & Logi
Tema: Cirkulär Afterwork. Alla som är intresserade av cirkulär ekonomi är välkomna efter jobbet eller toppturen. Arrangör: Cradlenet Norr.
Anmäl dig här!

2024-06-05 # Lansering: Cirkulära Dialogträffar # 08:30–09:30 # online # webinar
Resultat från rundabordssamtal med beslutsfattare från fyra sektorer om innovationer för cirkulär omställning. Arrangörer: RE:Source och Cradlenet.
Anmäl dig här!

2024-06-07 # Cirkulär Fredag # utgår p g a helg (nationaldag)

2024-06-13 # Circular Economy Outlook 2024 Sweden # 10:00–11:15 # online
Rapport om de börsnoterade företagens ambitioner, aktiviteter och mognad i den cirkulära omställningen. Arrangörer: Cradlenet, RISE, RE:Source. 
Anmäl dig här!

 

2024-06-14 # Cirkulär Fredag # 11:00–12:00 # online # webinarium *
Tema: Sommaravslutning. Vi sammanfattar säsongen och blickar mot hösten.

2024-06-24 – 2024-06-27 # Cradlenet i Almedalen # Visby
Cradlenet anordnar och medverkar i flera evenemang. Håll utkik i vår
kalender!

SOMMARUPPEHÅLL

2024-08-16 # Cirkulär Fredag # 11:00–12:00 # online # webinarium *
Välkomna tillbaka! Tema: Vad vill ni medlemmar att Cradlenet ska göra under hösten?

Se även vårt kalendarium på webben

* = Cirkulära Fredagar är öppna för medarbetare hos företag som är medlemmar i Cradlenet. Jobbar du på ett medlemsföretag och saknar inbjudan? Har du en kollega som vill vara med? Maila oss så skickar vi inbjudan! 

Övriga evenemang i kalendern är öppna, tipsa gärna bekanta! 

 

UTLYSNINGAR

2024-06-04 # Sustainable Development of the Arctic # NordForsk
Interdisciplinär forskning om säkerhet, naturresurser och/eller samhällsförändringar för hållbar utveckling av Arktis. Max: 100% ≤ NOK 24 000 000. Längd: 3–4 år.

2024-06-05 # Klimatneutrala städer 2030 – 3.0 # Viable Cities
Innovationsprojekt för rättvis, inkluderande omställning till klimatneutrala, hållbara städer för hantering av multipla kriser. Max: 50% ≤4 500 000 kr/år. Längd: 3 år.

2024-06-18 # Framtidens vardagsmat # Vinnova
Visionära projekt för ett hållbart, hälsofrämjande, konkurrenskraftigt matsystsem. 

Max: 60% ≤1 000 000 kr/år. Längd: ≤1 år.

2024-08-31 # Hållbar regional utveckling # Region Stockholm
Projekt för att stärka kompetensutveckling, främja cirkulär omställning och utveckla landsbygd och skärgård i Stockholmsregionen. Inspirationsmingel i Stockholm 5 juni.

2024-09-04 # Klimatneutrala och socialt hållbara kommuner # Formas
Projekt som integrerar klimatneutralitet och social hållbarhet för att påskynda omställning i en kommun eller region. Max: 100% ≤4 000 000 kr. Längd: 12–24
mån.

2024-09-10 # Ökad resurseffektivitet och resiliens # Impact Innovation
Innovationsprojekt med högt nyhetsvärde för resurseffektiv, cirkulär och långsiktigt hållbar materialanvändning. Max: 80% ≤1 000 000 kr. Längd: ≤6 mån.

2024-09-10 # Hållbart och biobaserat samhälle # Energimyndigheten
Projekt för att påskynda omställningen med fokus på systemlösningar, hållbara värdekedjor och ökad resurseffektivitet. Max: 25–100% ≤8 000 000 kr. Längd: ≤3 år.

2024-09-13 # Avancerad digitalisering för industrins elektrifiering # Vinnova
Projekt för industrins gröna omställning genom ökad elektrifiering med avancerad digitalisering. Max: 50% ≤3 000 000 kr. Längd: ≤
12 mån.

2024-09-17 # Policy och styrmedel för en hållbar omställning # Impact Innovation
Utveckling av policy och styrmedel för omställning och klimatneutral utveckling där industrin har en nyckelroll. Max: 80% ≤1 500 000 kr. Längd: ≤12 mån.

2024-09-18 # Circular Bio-based Europe # Horisont Europa
18 olika utlysningar för forskning, innovation och implementering av projekt relaterade till cirkulär bioekonomi. Max: 100% ≤ €20 000 000. Längd: 2–5 år.

2024-12-31 # Förhandsgranskning av EU-ansökningar # Vinnova
Möjlighet till förhandsbedömning av ansökningar till Horisont Europas utlysningar för hållbar industri i kluster 4, 5 eller 6 avseende digitalisering, energi och bioekonomi.

Kommande utlysningar:

Öppnar 2024-08-12 # Insatser för en mer cirkulär ekonomi # EU/Tillväxtverket
Projekt och förstudier som stärker grön omställning och ett hållbart näringsliv genom cirkulär ekonomi i Mellersta Norrland, Östra Mellansverige, Norra Mellansverige och
Övre Norrland. Max: 40% ≤125 000 000 kr. Längd: variabel.

Öppnar 2024-09-17 # Horisont Europa # EU
En mängd utlysningar för cirkulär energi, cirkulär renovering, återbruk av byggnader, resurseffektivitet för solceller, m m.

Känner du till en utlysning som är relevant för cirkulär omställning? Tipsa oss gärna!

Om du inte vill ha fler nyhetsbrev från Cradlenet kan du avregistrera dig här.